Geplaatst op

Kraan met kokend water (close in boiler): de voor- en nadelen

Kraan

Klanten vragen ons steeds weer waarom we naast ons bruiswater uit de kraan geen geïntegreerde oplossing bieden voor kokend water. Hieronder willen we daarom graag vertellen over de voor- en nadelen van kokend water uit de kraan. Want ook al kan deze oplossing tijd en ruimte besparen, de energiebehoefte en de investeringskosten in een dergelijke armatuur zijn hoog. Wil je dus duurzaam en zuinig in de keuken zijn, dan moet je op zoek naar een andere oplossing. Water uit de kraan koken: wanneer het de moeite waard is om te kopen. Overigens lijkt dit een soort magische kraan, maar in de keuken zit er dan een zogenoemde close in boiler achter het fenomeen van kokend water of koud water. Het kokende water komt dan dus uit de close in boiler.

De geïntegreerde oplossing van bruiswater en kokend water uit de kraan heeft natuurlijk zijn prijs. Hoewel de kraan met “alleen” bruiswater uit de kraan zichzelf na enkele maanden of jaren terugverdient (zie ook onze kostencalculator), is een investering in een warmwaterkraan in de particuliere sector alleen de moeite waard in het zeldzaamste van gevallen. Een liter water verwarmen met een goede waterkoker kost zo’n 3,8 – 4,0 cent. Volgens Focus Online verbruikt het pas na 15 keer koken van een liter water minder energie dan een waterkoker. De standby-tijden moeten hier worden vermeld, omdat het 100 graden warme water de hele dag beschikbaar is. De investeringskosten voor een warmwaterarmatuur van ca. € 500 – 2.600,- en installatie- en onderhoudskosten zijn niet inbegrepen. Koop je dus om kostenredenen een kraan met kokend water, dan heb je meer dan 15 liter kokend water per dag nodig.

Altijd warm water? De nadelen wegen zwaarder dan de nadelen Een kraan met kokend water heeft constant elektriciteit nodig. Terwijl een waterkoker aan en uit kan worden gezet, blijft het water bij een warmwaterkraan altijd op de juiste temperatuur. Dit schaadt niet alleen onze portemonnee, maar ook ons ​​milieu.

Als we klimaatbescherming serieus nemen, is het besparen van elektriciteit een gemakkelijke manier om onze persoonlijke eco-balans te verbeteren. Want er wordt momenteel veel te veel energie verbruikt in de vorm van olie, kolen en gas. Al deze fossiele brandstoffen produceren koolstofdioxide wanneer ze worden verbrand – dus zorgvuldig gebruik van deze waardevolle hulpbronnen is vereist. Het Federaal Milieuagentschap en het WWF geven waardevolle tips over hoe we allemaal elektriciteit kunnen besparen in het dagelijks leven. Tegen deze achtergrond is een waterkoker niet alleen goedkoper, maar vooral milieuvriendelijker.

Beveiliging – niet op zijn plaats?

Warmwaterkranen zijn meestal kindveilig ontworpen dankzij speciale bedieningsknoppen. Toch: kokend water uit de kraan is geen doorslaand succes, zeker niet voor gezinnen met kleine kinderen of ouderen. Een veilige technologie die uitleg behoeft, kan in het dagelijks leven – en vooral in de keuken – niet op zijn plaats zijn. Want ouders van kinderen onder de tien jaar weten dat alles uitgeprobeerd moet worden omdat de kleintjes zich al zo groot voelen. De angst voor ongevallen zoals brandwonden en brandwonden kan daarom groot zijn en niet zonder reden: volgens het Duitse maandblad Kinderheilkunde staan ​​brandwonden en brandwonden op de tweede plaats in de algemene statistieken van kinderongevallen, waarbij brandwonden met 80% de meest voorkomende zijn. Bovendien wijzen de “Kinderartsen op het Net” erop dat zelfs 52 graden warm water de kinderhuid beschadigt.

Dus of een warmwaterkraan, hoe veilig ook, enerzijds bijdraagt ​​aan het subjectieve gevoel van veiligheid en anderzijds soepel kan worden geïntegreerd in het turbulente dagelijkse gezinsleven, moet elk gezin voor zichzelf beslissen. Maar het is ook duidelijk: een waterkoker kan ook gevaren opleveren.

Over ruimte gesproken…

Een voordeel van de kraan met kokend water is dat er geen waterkoker meer in de weg staat. Deze plek heeft echter een prijs. Want een warmwaterboiler met filterunit vraagt ​​ongeveer een halve onderkastruimte. In combinatie met een bellenblaassysteem is minimaal een complete onderkast van 60 cm nodig – schoonmaakspullen of afvalbakken moeten weg, wat voor veel doordachte keukens een probleem kan zijn.