Sauzen maken vlees, aardappelen en groenten tot een bijzondere traktatie. Hier lees je welke dips je voor welke gerechten op tafel moet zetten en tips hoe je ze klaarmaakt.
Barbecue saus
Er is geen klassieke saus meer voor gegrild voedsel: barbecuesaus (of barbecuesaus) geeft een rokerig, heet aroma en heeft ook een verleidelijk delicate zoetheid. Het smaakt het lekkerst bij vlees, bijvoorbeeld spareribs of kippenvleugels. Het krijgt zijn bijzondere smaak van specerijen als paprikapoeder, chili en peper. Je kunt de saus ook gemakkelijk zelf bereiden en er je eigen draai aan geven – bijvoorbeeld met een snufje kaneel, wat mosterd of een scheutje whisky. Ons geweldige recept voor BBQ-saus zorgt ervoor dat de dip een hit wordt op je BBQ-feest.
Mayonaise en aioli
Mayonaise dient als romige basis voor veel sauzen en dressings, het is bijvoorbeeld de basis voor remoulade (saus tartaar) of de dressing voor Caesar salade. Maar de saus smaakt ook heerlijk bij vlees en vis. Mayonaise bestaat in principe uit eigeel en olie die met elkaar worden gemengd. Toegegeven, het is niet eenvoudig om het zelf te doen. Want de olie en het eigeel moeten dezelfde temperatuur hebben, niet te koud, zodat ze goed met elkaar combineren. Zorg er ook voor dat je alleen verse biologische eieren gebruikt en dat je de mayonaise goed koelt. Voor zomerse dagen hebben we een recept gemaakt voor verleidelijk verse limoenmayonaise. Als je minimaal twee teentjes knoflook aan je mayonaise toevoegt, krijg je de Spaanse knoflookmayonaise aioli, die perfect samengaat met gegrilde gerechten.
Chimichurri
Iedereen die van de Argentijnse keuken met zijn steaks en asado (gegrild vlees) houdt, heeft vast wel eens van chimichurri gehoord – iedereen staat voor een heerlijke verrassing! Achter de naam gaat een typisch Argentijnse saus schuil, die met zijn frisse smaak en delicate kruidigheid ook perfect is als dip of marinade voor op je barbecue. Voor chimichurri worden peterselie, oregano en laurierblaadjes gemengd met kruiden en gemengd met olie en azijn – ook hier hebben we een recept voor zelfgemaakte chimichurrisaus voor je. Wil je jezelf liever het werk besparen, dan hebben we ook voor chimichurri een perfect samengestelde kruidenmix gemaakt. Moet geprobeerd hebben!
Guacamole
Het hoogtepunt van elke filmavond is een felbegeerde dip, ook tijdens het barbecueën: guacamole. Het is romig, subtiel gekruid en maakt tortillachips vooral tot een heerlijke ervaring. Voor een heerlijke snack na het grillen kun je deze frites in een aluminium kopje op het nog warme rooster leggen en bestrooien met wat kaas. Er zijn talloze variaties op guacamole. Sommigen houden ervan in mediterrane stijl met basilicum en knoflook, anderen zweren bij de extra romige versie met Griekse yoghurt. We verfijnen onze favoriete guacamole met wat knoflook, tomaten en een snufje chili: romige knoflookguacamole.
Chutney
Chutney zorgt voor een heel bijzondere smaak: de Indiase, fruitige en pittige jam past uitstekend bij vleesgerechten, (gegrilde) kaas en vis. In de keuken kun je stoom afblazen bij het bereiden van chutneys – je kunt allerlei kruiden aan het basisrecept toevoegen en je eigen favoriete chutney tevoorschijn toveren. Fruit dient hiervoor als basis, bijvoorbeeld mango’s, pruimen of pompoenen (ja, dat is een vrucht!). Ze zijn gekarameliseerd, verfijnd met kruiden zoals knoflook, gember of mosterdzaad en ingekookt. Chutneys kunnen enkele weken in potten worden bewaard. Onze fijn gearomatiseerde pompoenchutney met sinaasappelmarmelade biedt een geweldig recept, dat u in minder dan een uur kunt bereiden.
Cocktail saus
Lichtroze, zoet en licht pikant, cocktailsaus smaakt niet alleen lekker bij garnalen, maar ook bij vlees, vis en groenten. De basis voor de klassieker is mayonaise, gemengd met crème fraîche (of zure room), wat ketchup, suiker, knoflook en een scheutje cognac. Overigens is de milde smaak van de cocktailsaus een Europese bijzonderheid: in de VS smaakt hij veel intenser met chili en mierikswortel. De saus is ook heerlijk als dressing als je hem mengt met yoghurt en een beetje sinaasappelsap.
Ketchup
Last but not least komen we bij de klassieker onder de klassiekers: geen andere dipsaus is zo populair als ketchup. Wist je dat de naam eigenlijk afkomstig is van een Aziatische vissaus? Dit wordt Kê-tsiap genoemd, Amerikaanse immigranten hebben de saus aangepast en gebruikt om de dip te creëren die we tegenwoordig zo waarderen. Zelf ketchup koken is niet zo moeilijk. Tomaten, suiker, azijn en specerijen zoals piment, nootmuskaat en kruidnagel gaan in de traditionele ketchup. Afhankelijk van je smaak kun je ook experimenteren met kaneel, chili of curry. We hebben een bijzonder aromatische kruidenketchup samengesteld die heerlijk smaakt bij aardappelen.
Meer sauzen
De bovenstaande sausjes mogen dan wel populair zijn, er zijn nog veel meer lekkere recepten voor saus. Kijk maar eens op www.sambalmaken.nl voor pittige en zoete sausjes.