Geplaatst op

Hoe kun je het gazon onderhouden?

Gazon onderhouden

In samenwerking met het tuinblog https://www.tuinengazononderhoud.nl, vertelen we je in dit artikel hoe je het gazon kunt onderhouden, zodat je het hele jaar van groen gras kunt genieten.

Hoe het gazon in het voorjaar te verzorgen?

Het gazon grondig harken is de eerste en belangrijkste stap in elke gazononderhoudsroutine in het voorjaar. Gebruik hiervoor een ijzeren hark met sterke tanden. Het verwijdert niet alleen bladeren en takjes, maar schraapt ook enkele moskussens en dode grassprieten uit het gazon. Maak daarna de molshopen gelijk met de grond. Dit gaat ook het beste met een ijzeren hark of een schop. Trek eenvoudig de grond uit elkaar en verdeel deze in een dunne laag over het omringende gazon. De grassen groeien binnen enkele weken terug door de grond. Je moet dan lichtjes op de grasmat rond het gat gaan staan. Als er op sommige plaatsen op het gazon water staat, moet je hier de grond losmaken met een graafvork om verdichte gebieden in de buurt van het oppervlak los te maken. Steek hiervoor de vork meerdere keren diep in de grond op de vochtige plekken en beweeg de handgreep een paar keer heen en weer. Zodra het gazon goed is opgedroogd, maai je het voor de eerste keer om de groei en vertakking van de gazongrassen te stimuleren.

Na het maaien, rond de tijd dat de forsythia bloeit, wordt het gazon voor de eerste keer bemest. Essentieel voor een optimale gazonverzorging in het voorjaar! Ideaal zijn organische of minerale meststoffen met vertraagde afgifte, die hun voedingsstoffen gedurende een periode van drie tot vier maanden continu afgeven, maar ook een aandeel voedingsstoffen bevatten die onmiddellijk effectief zijn. Als het gazon zwaar bedekt is met mos of vervilt, moet je het gazon drie tot vier weken na het voorjaarsonderhoud verticuteren en vervolgens de kale plekken doorzaaien. Na de winter heeft het gazon speciale zorg nodig om het weer mooi groen te maken.

Hoe verzorg je het gazon in de zomer?

In de zomer is grondig water geven de basis voor het gazononderhoud, omdat onkruid zoals weegbree zich snel verspreidt op droge gebieden. Geef het gazon water wanneer het gras slap lijkt en niet alleen wanneer er duidelijke schade is door uitdroging. Een goede vuistregel stelt dat de waterbehoefte van gazongrassen elke vier tot zeven dagen ongeveer 15 liter per vierkante meter is.

Naast water geven is tijdig en regelmatig maaien een voorwaarde voor een mooi gazon in de zomer. Bij het maaien van het gazon geldt de eenderderegel. Als het gazon vier centimeter hoog is, moet het uiterlijk bij een lengte van zes centimeter opnieuw worden gemaaid. Zorg ervoor dat de messen van de grasmaaier altijd scherp zijn. Anders is het resultaat een onreine snede met ongelijk gemaaid en gerafelde stengels.

Voorkom een ​​veelgemaakte fout bij het gazononderhoud en maai het overwoekerde gazon niet in één keer na de zomervakantie. Breng beter geleidelijk terug naar de normale maaihoogte. In juni of juli is ook een tweede gazonbemesting belangrijk.

Hoe het gazon in de herfst onderhouden?

Mocht je er in het voorjaar niet aan toegekomen zijn, dan kun je het gazon in de herfst tot eind oktober verticuteren. Onkruid en mos in het gazon worden grondig bestreden zodat de ongewenste groei zich niet kan verspreiden in de winter. Wel is het belangrijk om daarna het losgemaakte plantmateriaal van het gazon te verwijderen. Vers gazonzaad moet worden gezaaid op gebieden die daarna wat kaal lijken. De toepassing van herfstmest is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor het gazon in het jaar. Kies een speciale herfstmest die minder stikstof bevat dan een reguliere gazonmest met langzame afgifte. Op deze manier slaan de planten meer krachtreserves op zoals koolhydraten en mineralen. Dit verkleint de kans op winterziektes zoals sneeuwschimmel.

Om het gazon wintervast te maken, omvat gazononderhoud ook het voorzien van kalium en fosfaat aan het gras. Kalium verhoogt de zoutconcentratie in het celsap en verlaagt zo het vriespunt. Het werkt als een natuurlijke antivries, waardoor de grassen beter bestand zijn tegen winterweer. Fosfaat bevordert de wortelgroei en zorgt er zo voor dat de planten ook in de koude maanden goed verzorgd en mooi groen blijven. Herfstgazonmest kan worden toegepast van september tot begin november en is dan ongeveer tien weken werkzaam. Er zijn organisch-minerale mengproducten zoals “Cornufera” en diverse puur minerale herfstmeststoffen op de markt.

Verwijder ook in de herfst gevallen bladeren van het gazon, omdat deze de opname van licht door het gras belemmeren en mosgroei stimuleren. Bovendien bevordert het vochtige klimaat onder de bladeren de ontwikkeling van rot en schimmelziekten in het gazon. Het verdorde blad kun je het beste één keer per week aanharken. Het gazon wordt beter belucht en krijgt meer van het schaarse daglicht. Zelfs gevallen fruit mag niet te lang op het gras liggen, want als het daar gaat rotten, kan ook het gazon worden beschadigd.

Met de dalende temperaturen in de herfst vertraagt ​​de grasgroei. Maar als het om gazononderhoud gaat, ontkom je er niet aan om regelmatig te maaien. Het gazon wordt gesnoeid terwijl het groeit. Afhankelijk van het weer is dit het geval tot oktober of zelfs november. Ook voor de laatste snede moet u dezelfde maaistand kiezen die het hele jaar door werd gebruikt. Het maaisel moet nu zo volledig mogelijk worden verwijderd, omdat het niet meer zal rotten in de koele temperaturen en de vloer zal uitsmeren.

Hoe het gazon in de winter te onderhouden?

Grassen zijn van nature in staat om zelfs zeer koude temperaturen te doorstaan. Dit betekent echter niet dat de gazons ook in de wintermaanden onbeperkt mogen worden gebruikt. Om blijvende schade te voorkomen, is het raadzaam om bij vorst of rijp niet op het gazon te lopen, omdat de stengels dan gemakkelijk worden beschadigd of zelfs vernietigd door de ijskristallen in de plantencellen of op de bladeren. Deze schade is niet zo snel te compenseren als er in de wintermaanden geen groei is. Er blijven bruine vlekken achter, die pas in het late voorjaar weer verdwijnen. Als het gras niet regenereert, moet het gazon opnieuw worden ingezaaid.

Zodra het sneeuwdek gesmolten is, kun je het gazon bekalken. Dit heeft echter alleen een positief effect als de grond te zuur is. Meet daarom voor het bekalken de pH-waarde van uw tuingrond. Als het, afhankelijk van de grondsoort, meer dan vijf (zandgrond) of meer dan zes (leemachtige grond) is, kun je beter geen kalk toevoegen.

Aan het begin van het jaar, nadat de sneeuw is gesmolten, strooi je met de achterkant van een hark een laag grof bouwzand van ongeveer twee centimeter dik op het gazon. Verdichte grond wordt na enkele weken losser, het gazon wordt vitaler en mos groeit langzamer.