Geplaatst op

Hoe gebruik ik zegellak?

Zegellak

Zegellak sticks:

Er zijn verschillende manieren om zegellak en wax te verwerken. De meest voorkomende en gebruikelijke manier is om de verf op de stok boven een kaars te verwarmen en op het papier te druppelen. Met deze methode krijg je een zegel zoals het eerder is gemaakt. Afhankelijk van de afstand tot de vlam ontstaat er roet, dat zich vermengt met de zegellak en zorgt voor een oeroude toets. Maar kaarsvet druppelt altijd in het zegel. Het roet ontstaat enerzijds door de kaars en anderzijds doordat de zegellak gedeeltelijk brandt. Roetvorming kan worden voorkomen door een spiritusvlam te gebruiken en de zegellak niet te dicht bij de vlam te houden. Een stokaansteker is hierbij het ideale hulpmiddel.

Verzegel zoals de professionals:

Met een beetje oefening kun je de zegellak aansteken en in een cirkel vanuit het midden op het papier druppelen. De zegellak blijft branden op het papier, maar ontsteekt het niet. Als er voldoende zegellak op het papier zit, gebruik dan de retoucheerpen om de vlammen in een cirkelvormige beweging te doven. Met de cirkelvormige bewegingen geef je de seal zijn typische ronde vorm en roer je het roet totdat het niet meer zichtbaar is. Druk vervolgens de afdichting 5-10 seconden in de verf – klaar! Een andere variant van het verwerken van zegellak in stickvorm is dabben.

Zegelwas als korrels:

Voor de verwerking van zegelwaskorrels is een geschikte kroes nodig. Voor kleiner sealwerk is een theelepel of eetlepel voldoende, waarin je een portie granulaat smelt en dit vervolgens op het papier legt. Voor een groter aantal zeehonden heeft het gebruik van een boterpan of een gecoate melkpot zich bewezen. Dit kan eenvoudig worden geoefend op het keukenfornuis. ! Houd er rekening mee dat de vaten niet meer geschikt zijn voor voedselbereiding nadat de lak is gesmolten! Dit werkt natuurlijk ook met kapotte verfsticks. Met deze methode kunnen zeer schone en gewaagde zegels worden gemaakt, die er bijvoorbeeld heel mooi uitzien op documenten.

Zegellak sticks met lont:

Zegellak of zegellak met lont wordt heel vaak aangeboden omdat je kunt besparen op een externe warmtebron. Het wordt heel vaak gebruikt waar een of twee afdichtingen worden gemaakt. Met deze zegelwas heb je altijd roetmengsels in de seal, aangezien de lak zich altijd vermengt met de as van de lont en de lak direct naast de vuurbron zit.