Geplaatst op

Wat doet afvallen voor mijn gezondheid?

Dieet

Zoals talrijke onderzoeken hebben aangetoond, zorgt zelfs een matig gewichtsverlies van ongeveer vijf procent van uw oorspronkelijke gewicht bij overgewicht voor een aanzienlijke verbetering van uw gezondheidstoestand en welzijn. En het mooie is: de positieve gezondheidseffecten nemen nog verder toe bij meer gewichtsverlies! Volgens deskundigen heeft dit een bijzonder positief effect op de vetstofwisseling en het ontstekingsniveau. Afvallen met Nederland laat je zien waarom afvallen goed voor je is.

Beschermt het hart

Overgewicht, vooral in de vorm van buikvet, is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Dit betekent dat wanneer u afvalt, u uw cholesterol en bloeddruk kunt verlagen en uw hart minder belast. Dit vermindert het risico op een hartaanval of beroerte.

Verbetert de bloedsuikerspiegel

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor diabetes. Het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 neemt onevenredig toe met toenemend gewicht. Door af te vallen, kun je jezelf actief beschermen tegen diabetes. Als u een bestaande ziekte heeft, kunt u uw bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlagen omdat de lichaamscellen beter reageren op de lichaamseigen insuline. Het kan zelfs mogelijk zijn om de ziekte volledig te stoppen. Regelmatige medische controles zijn daarom belangrijk, omdat de toediening van medicatie vaak kan worden aangepast.

Ontlast de gewrichten

Als u te veel gewicht met u meedraagt, belast u ook uw gewrichten – met name heup-, knie- en enkelgewrichten slijten sneller dan mensen met een normaal gewicht. Door af te vallen, kunt u artrose voorkomen of de symptomen die het veroorzaakt verlichten.

Leververvetting neemt af

Veel mensen met overgewicht hebben een leververvetting – vaak onopgemerkt, omdat de “lever rustig lijdt” en aanvankelijk geen symptomen veroorzaakt. Er treden echter functionele beperkingen van de levercellen en ontstekingen op. Het goede nieuws is dat leververvetting omkeerbaar is en afvallen de beste manier is voor het orgaan om volledig te herstellen als er tijdig actie wordt ondernomen.

Versterkt het immuunsysteem

Als je afvalt en overgewicht bestrijdt, nemen de prestaties van je immuunsysteem toe doordat de functie van de immuuncellen wordt geactiveerd. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers sneller onschadelijk worden gemaakt.

Verbetert de slaap

Mensen met overgewicht hebben vaak last van slaapstoornissen en lopen een hoog risico op het ontwikkelen van slaapapneu. De luchtwegen van de getroffenen zijn zo smal dat ademhalen aanzienlijk moeilijker is – en zelfs kan stoppen. Gewichtsverlies verbetert de slaapkwaliteit en er worden minder stresshormonen aangemaakt.

Verhoogt de geheugenprestaties

Volgens een recente studie hebben zelfs degenen die verder gezond zijn ondanks overgewicht blijkbaar een verhoogd risico op geheugenstoornissen en, als gevolg daarvan, waarschijnlijk ook op dementie. Onderzoekers vermoeden vaatbeschadiging en de werking van hormonen uit vetweefsel als oorzaak.

Verhoogt de levensverwachting

Mensen met een normaal gewicht hebben minder kans op verschillende chronische ziekten, zoals diabetes of hart- en vaatziekten, die het leven kunnen verkorten. Volgens een grootschalig onderzoek vermindert matig overgewicht de levensverwachting met een jaar, en bij mensen met ernstig overgewicht zelfs tot 10 jaar